3 Nisan 2014 Perşembe

Ispanak Nasıl Yetiştirilir

4/03/2014 09:31:00 ÖÖ Unknown Yorum yok

Ispanak, besin değeri yüksek, C vitamini bakımından zengin bir bitkidir.

Yaprakları yenir. Yetiştirme açısından da tek yıllıktır.
Serin iklimi sever. Soğuk havalara ve dona karşı çok dayanıklı bir sebzedir. Bu havalar ıspanağın işine yarar. daha sağlıklı filizlenirler.

Kış mevsimi boyunca ülkemizin her tarafında bolca tüketilen bir sebzedir.

ISPANAK TOPRAK SEÇMEZ

Ispanağın çok güçlü bir kök yapısı vardır. Kökleri kazık şeklindedir. Ispanak her türü toprakta yetiştirebiliriz. Toprak seçmez.

Bitkinin iyi gelişebilmesi için ekim yapacağınız alanda yeterli besin maddesi ve su bulunmasına özen göstermelisiniz. Toprağınız verimliyse ek gübre vermenize gerek yoktur.

EKME YÖNTEMİ

Ispanak ekerken tohum kullanılır. Adı tohumdur ama aslında yalancı bir meyvedir.
Ekim için önce bahçe toprağınızı belleyin. Sonra tırmıkla düzleştirin. Tohumları havadan, aralıklı olarak serpin. Üzerlerini kapatıp toprağı sıkıştırın.

Ispanak yağmurlama şeklindeki sulamadan hoşlanır. Tohum ortalama 10-12 günde çimlenir. Çimlenince fidelerin zayıf olanlarını sökün atın. Yabancı otları da temizleyin. Gün boyu güneş alan bölgelere ekmeniz doğru olur. Gölge olan yerlerde de sıkıntı yaratmaz. Fakat ışığı bol alırsa bitki sapının boyu kısalır. Bu da ıspanakta tercih edilen bir durumdur.

HAVA KOŞULLARI ÇOK ÖNEMLİ

Ne kadar dikkatlı olursanız olun, hava koşulları ıspanak yetiştirmede birinci derece öneme sahiptir.

Erken ekilen ıspanaklar geç ekilenlere göre kış şartlarından daha daha fazla zarar görür. Azar azar ekerseniz daha sağlıklı ve lezzetli ıspanaklar yetiştirebilirsiniz.

Havalar ısınmaya başlayınca ekimi durdurun. Soğuyunca tekrar ekin. Sonbaharda ekilen ıspanaktan 5-6 ay ürün alınabilir. 

0 yorum:

Yorum Gönder